Ten kilkuwarstwowy tort składający się z pysznego biszkoptu to idealny przysmak na okazję każdego rodzaju. Urodziny, dzień mamy, czy zwykła popołudniowa kawa – bez różnicy! Świetnie nadaje się na osłodę letnich, upalnych dni, a przy tym nie jest ani trochę skomplikowany! Jeśli chcecie w prosty sposób zaimponować bliskim, to to ciasto nadaje się do tego w sam raz.
Dlaczego nie można mu się oprzeć?
Oprócz tego, że tort zachwyca smakiem pozwala również wykazać się kreatywnością w kwestii dekoracji. Z białą czekoladą, która znajduje się między biszkoptem, świetnie komponują się maliny. Nie trzeba się jednak ograniczać do jednego owocu. W internecie natknęłam się również na wersje z kwiatami jako dekoracją!
No dobrze, ale do rzeczy. Co jest w nim takiego wspaniałego? Po pierwsze, jak już wspomniałam, wygląda jak zrobiony przez kucharza, dla którego takie torty to codzienność. Po drugie, jest prosty do przygotowania. I w miarę szybki. Czegóż zatem więcej wymagać od ciasta?
Czego będziemy potrzebować?
220 g margaryny
220 g cukru trzcinowego
4 jajka
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina mleka
Sposób przygotowania tortu:
Piekarnik należy nagrzać na ok 160°C (z termoobiegiem). W jednej misce wymieszać razem margarynę i cukier aż do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Następnie dodać jajka, a później mąkę i proszek do pieczenia.W zależności od uzyskanej konsystencji, można dodać odrobinę mleka, by ciasto było gładsze. Ciasto przelać do dwóch okrągłych foremek i piec około 20 min, po czym pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Składniki potrzebne do kremu:
ok. 150 g białej czekoady
125 g margaryny
300 g cukru pudru
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej (gotując wodę w małym garnku i nakładając na niego miskę tak, by nie dotykała wody). W drugiej misce należy ubić masło razem z cukrem pudrem. Z doświadczenia wiem, że krem może wyjść baardzo słodki, więc lepiej dodawać po trochu i ocenić. Następnie dodajemy czekoladę i mieszamy. Tort układamy na przemian smarując kremem. Ja daję krem też na wierzch i układam na nim owoce wedle własnego upodobania Jeśli potrzebujecie dodatkowej inspiracji, polecam Wam Pinterest, na którym roi się od wszelkiego rodzaju ciast, tortów i innych kuchennych cudów.
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>